De energietransitie, wat is er aan de hand?

Meer en meer komt de term energietransitie voorbij in de media, maar wat is er nu precies allemaal aan de hand? Volgens het klimaatakkoord moet Nederland in 2050 volledig CO-2 neutraal zijn. Eén van de eerste maatregelen die genomen gaat worden is dat de gaskraan wordt dichtgedraaid en in de nieuwbouw worden alleen nog maar woningen gebouwd zonder gasaansluiting. In plaats van een gasaansluiting wordt er overgeschakeld op duurzame energieoplossingen zoals warmtepompen en zonnepanelen.

Een energietransitie is niet nieuw, door de jaren heen hebben we meer energietransities meegemaakt die allemaal hebben geleidt tot betere en schonere oplossingen. Verwarmden we vroeger nog met olie, houtkachels of kolen ons huis, tegenwoordig zijn we niet beter gewend dan dat we dit met een op gas aangesloten CV-ketel doen. Maar ook aan dit tijdperk komt een eind, om CO-2 uitstoot te verminderen moet worden gekeken naar duurzame oplossingen en is het verbranden van fossiele brandstoffen volledig verleden tijd.

Die wordt grotendeels gevonden in de warmtepomp. Een electrisch aangedreven pomp die warmte uit de buitenlucht trekt en hiermee een goed geïsoleerd huis volledig kan verwarmen. Voor bestaande woningen die reeds een gasaansluiting hebben en minder goed geïsoleerd zijn is er een combinatie mogelijkheid tussen de bestaande CV-ketel en een warmtepomp, de hybride oplossing. Hierbij wordt de CV-ketel allen nog gebruikt op zeer koude dagen wanneer de warmtepomp vermogen te kort komt.

De warmtepomp werkt op electriciteit en de energie die daarvoor nodig is kan ook op een duurzame manier worden opgewekt door middel van eigen zonnepanelen of aangeboden groene energie. Hierdoor kan een huis volledig CO-2 neutraal gebouwd worden. Ook voor de hybride oplossing, waarbij nog een gasaansluiting nodig is, is het mogelijk om duurzaam gas toe te passen. Het is namelijk mogelijk om biogas op te waarderen tot de kwaliteit van aardgas.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-warmtepomp-gaat-ook-uw-huis-comfortabel-en-duurzaam-verwarmen~b56d2300/

Menu